Elméleti síkon létezik elképzelés, amely a rendészet teljes átalakítása mellett azon strukturális váltás ötletét veti fel, amely alapján a rendőrség jelen szervezetéből kiemelné a bűnügyi területet, a bűnügyi nyomozó hatóságot, s ezt az ügyészség szervezetébe integrálná. Ezáltal lényegesen szorosabb együttműködésre kényszerülne a rendőr és az ügyész, s természetesen a mai hierarchiát eredendően megváltoztatná. A bűnügyi rendőrség tagjai nem hivatásos állományúak lennének (visszatérhetne a klasszikus előmeneteli rendszer, felügyelőkkel, főfelügyelőkkel), s a kényszerítő eszközök alkalmazásának lehetősége mellett az ügyészségi struktúra és hierarchia gyökeresen változna meg. A vádat továbbra is az ügyészség képviselné, ám az ügyészség szervezeti tagozódásában a legnagyobb helyet a bűnügyi nyomozásokat effektív módon végző részleg foglalná el. Ennek tagjai nyilván a képzettséggel, kriminalisztikai (s ma már nagyon gyakran alaposabb jogi) ismeretekkel rendelkező mai rendőrség tagjai közül kerülnének ki. Ezzel együtt a jelenlegi felállásban ez azt is jelentené, hogy a legfontosabb területet jelentő bűnügyi részleget kivonnánk a végrehajtó hatalom fennhatósága alól, s a „független” ügyészség felügyelete alá helyeznénk.

Szükséges ugyanakkor megemlíteni, hogy a fent felvázoltak fordítottjára vonatkozólag is léteznek elképzelések, ahol a nyomozás során az állampolgári jogok védelmét (kvázi ügyészi nyomozás-felügyelő) rendőr-jogászok biztosítják.

 

Szerző: Dr. Jármy Tibor  2010.09.20. 21:20 Szólj hozzá!

Címkék: rendőrség nyomozó ügyszség ügyészségi nyomozó

A bejegyzés trackback címe:

https://betortablak.blog.hu/api/trackback/id/tr92311014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása