A térfigyelő kamerákkal kapcsolatos indulatok épp akkorák, mint amekkorák az eredményességükhöz fűződő remények, igazolások. Most év vége felé közeledve, egyre több település nyert különböző pályázatokon forrást térfigyelő kamerákra, ezért is a Kossuth rádió Napközben című műsora vette napirendre a kérdést, ahol hasonló módon foglaltam állást. Csodaszer vagy haszontalan pénzpazarlás a kamera? Nézzünk utána!

A kamerák esetében  három kérdéskört célszerű körbejárni, ha valóban tudni szeretnénk eredményes lesz-e a beruházás, s nem csak presztízscélokat akar szolgálni: 1. A törvényesség, a telepítés helyének kérdése. 2. Mit várunk a kamerától, mikor lesz eredményes? 3. Milyen hatásokkal kell számolnunk a kamerák telepítésekor?

A kamerákat telepíthetjük közterületekre, magánterületekre, és ún. fél-magánterületekre. Az első a teljes nyilvánosság számára nyitva álló közterületeket, mint például a vasúti vagy buszpályaudvarokat, aluljárókat - jelenti. A második esetben nyilvánvaló, hogy saját otthonunk, ingatlanunk védelme érdekében - nem sértve mások vonatkozó jogait - telepíthetünk kamerákat, míg a fél-magánterületek gyakoriak: bevásárlóközpontok, kulturális, sportrendezvények csarnokai, benzinkutak, stb.

A hatályos normák, az Avtv., a Ptk. vonatkozó rendelkezései világosak. A személy saját képmásához való joga és az információs önrendelkezés joga bár sokban hasonlítanak egymásra, de nem ugyanazok. A különbözőség és azonosság pont a kamerák használatakor merül fel, hiszen az adatvédelmi szabályokon túl azt is vizsgálni kell, hogy a térfigyelők mennyiben ismerik el a képmáshoz való jogot. Kérdés, hogy történik-e adatkezelés a térfigyelés esetén, rögzítésre kerül-e a kép (s ha igen, csak a törvényben előírt ideig), s ezekkel összefüggésben érvényesül-e a "célhoz kötöttség" követelménye?!

Ez utóbbi az adatkezelés során mint követelmény azt jelenti, hogy kizárólag a meghatározott, jogszerű célt segítheti, szolgálhatja a felvétel, ahhoz kötődik, nem lépi túl a szükséges mértéket és időtartamot. Ha a felvétel készítése nem felel meg a célhoz kötöttségi szabályoknak, de facto törvényellenes maga a felvétel, akkor az képmással visszaélésnek tekinthető. Visszaélés lehet, ha valaki illetéktelenül hatol más személyiségi érdekkörébe, a rejtett kamerás, vagy titkos felvétel készítése, vagy az engedéllyel készült de más célra felhasznált felvétel, de akár az is, amikor az engedéllyel készült felvétel nyilvánosságra hozatali módja a hibás és például nevetségessé válik a kamerán rögzített személy.

A telepítés előtt tisztázni kell, mit várunk a kameráktól, milyen eredményeket? Ha már a telepítés mellett döntünk, érdemes áldozni rá, és a műszaki megoldások mellett időzni, hiszen a jó minőségű felvételek segíthetik egy későbbi, esetleges bűncselekmény bizonyítását. A több irányban mozgatható, kevés fénynél is működő kamerák eredményesek. Fontos, hogy előzetesen megismerjük a tapasztalatokat, milyen szabálysértések, bűncselekmények megelőzésében, megszakításában lehet eredménnyel használni a kamerákat, milyen rendezvények biztosításában lehet rendkívül hasznos szerepe. A kamera nagyhatalomnak tartott Londonban egymillió kamera figyeli a londoniakat buszokon, tereken, utcákon naponta, és egyre többször vetődik fel a kamerákkal kapcsolatos eredményesség kérdése. Bizonyosan eredményes lehet a kamera a gépkocsilopások, gépkocsiból lopások megelőzésekor, felderítésekor.

Az Independent című brit lap nemrég kérdőjelezte meg a hatékonyságot a Metropoliten Police belső jelentését alapul véve, amely szerint 2008-ban csak ezer bűncselekményt sikerült a kamerák által rögzített képpel megoldani. Ugyancsak Londonban mesélte nekem egyszer egy bűnmegelőzési vezető, hogy a külvárosokban a kábítószer terjesztők kiszűrésére, azonosítására tett erőfeszítésük is kudarcot vallott, hiszen a terjesztők szürkületkor, farmerban, sportcipőben, kapucnis pólóban jelennek meg a kamerák képén, ami igencsak megnehezíti beazonosításukat.

S persze a hatások... A kamerák által látott területeken megnövekszik (legalábbis az elején) a bűncselekmények száma, ami természetes, hiszen ezek sokszor látenciában maradtak volna. Érdemes figyelni a legutóbb Magyarországon látott eredményes esetekre: a IV. kerületben csalót fogtak eredménnyel a napokban, Zalaegerszegen a holokauszt emlékművet figyelik kamerával, de a Szabolcsban portást verő rendőrt is a rögzített kép buktatta le. 

Nem mehetünk el azonban a kriminológia által jól ismert áthelyeződési magatartás mellett, hiszen gyorsan híre megy a kameráknak, s így a bűnözési energia áttevődik a kamerák által nem látott területekre, vagyis a bűnözők némileg áthelyezik érdeklődési területüket. Ez tény, és szinte minden olyan esetben megfigyelhető, amikor konkrétan, jól körülhatárolható területeket (Havanna lakótelep vagy épp egy balatoni település) kamerázunk be.

Mivel Magyarországon ilyen, ezt célzó részletes és átfogó hatásvizsgálat nem készült, ismét egy londoni kutatáshoz nyúlnék vissza. A térfigyelő-rendszerhez kapcsolódó bűncselekmények típusait firtató kérdésre a megkérdezettek 17%-a a közrend megsértését, 16%-a erőszakos támadást, 15%-a pedig a lopást nevezte meg a térfigyelőhöz leginkább köthető bűncselekmény-típusként. Csaknem negyed részük szerint a futball-mérkőzések, felvonulások biztosításában jelentős a szerepük a kameráknak. Egyébként a rendszer által rögzített súlyos bűncselekmények között 10% a közrend megsértését, 15% a testi erőszakot, 12% a gyilkosságot, 7% a rablást, 5-5% pedig a nemi és fegyveres erőszakot említette a megkérdezettek közül.

Nagyon nagy szükség lenne, egy átfogó, független hatástanulmányra, amely az előbbiek szerint mutat utat a ma még gyakorta lelkesedésből telepített kamerák beruházóinak. Mert a térfigyelő kamerákhoz társított az üzleti, kriminológiai és politikai célok nem fedik egymást.

Szerző: Dr. Jármy Tibor  2010.12.12. 13:38 11 komment

Címkék: kamera térfigyelő nagy testvér célhoz kötöttség elve

A bejegyzés trackback címe:

https://betortablak.blog.hu/api/trackback/id/tr772510745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szellemi vébéká 2010.12.13. 18:24:17

azért érdemes lenni megnézi, hogy az a londoni ezer bűcselekmény hány és milyen jellegű elkövetőt jelent, mekkora értéket képvisel. mert az egymillió kamerához képest valóban soványnak tűnik az ezer bcs., viszont ha így elkaptak, teszem azt, négy-öt gyilkost, netán sorozatgyilkost, vagy összességében nyomára leletek többmillió fontnak, akkor azért már más a lehányzó fekvése. mert ez így hangzatos, de értelmezhetetlen.
van erről valami konkrétabb? csak a korrekt összehasonlítás lehetősége végett?

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.13. 18:38:13

Általában radikálisan visszaesik a bűncselekmények száma, ha beüzemelnek egy kamerát.

Sir Galahad 2010.12.13. 18:38:53

"A kamerák által látott területeken megnövekszik (legalábbis az elején) a bűncselekmények száma.." - nem, nem növekszik meg, csak az eddig láthatatlanul maradt bűncselekmények láthatóvá válnak. "Nem mehetünk el azonban a kriminológia által jól ismert áthelyeződési magatartás mellett..." -mondjuk azért van az az eset, amikor ez nem baj. Ha mondjuk bekameráznak egy biciklitárolót, és onnan emiatt többet nem lopnak kerékpárt, akkor - feltéve, hogy a biciklizők a tárolóban helyezik el a járművet, és nem olyan helyre, amit a kamera nem lát - akkor nyertünk. Olyxan helyről ugyanis biztosan nem lopnak biciklit, ahol nincs.

red shield rapresentative 2010.12.13. 18:44:35

Csak nyugodtan! Kérdés! Ki nyer rajta?

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.13. 19:42:00

"a bűnözési energia áttevődik a kamerák által nem látott területekre"

Száz százalékos kamerás lefedettséget kell csinálni, és akkor megszűnik a bűnözés. :P

Rive 2010.12.13. 20:29:44

"Az Independent című brit lap nemrég kérdőjelezte meg a hatékonyságot a Metropoliten Police belső jelentését alapul véve, amely szerint 2008-ban csak ezer bűncselekményt sikerült a kamerák által rögzített képpel megoldani."

Ezt elég gyakran használják, minta kamera elleni érv. Problémákat megelőzendő: ez csak másodlagos - ha csökken a bűncselekmények száma, vagy akár csak jobban érzik magukat az emberek, az elég.

manager2008 2010.12.13. 20:33:57

Egy faluban van a hétvégi házam. Nem túl régen alkalmaznak település őrséget, ami két kerékpárral közlekedő alkalmazottat jelent.
Ennek sok értelmét nem látom, hogy körbe karikázzák a falut, mert közben a rossz fiúk megfigyelve őket, nyugodtan tesznek vesznek.
Ha ugyanez a két ember 20-40 kamerát figyelne, és ha szükséges manuális indítással rögzítené amit lát, és ha súlyos az eset csak akkor menne ki intézkedni, eredményesebb lenne a dolog. Van itt is négy köztéri kamera, de hát mindenki tudja hol van, és ott nem csinálnak semmit.
A magán porták hátsó, nem az utca felőli része pedig teljesen védtelen (a kutya ma már nem véd meg senkit, mert lefújják).
A magán kamerák sokat nem érnek, mert hiába veszi fel a mozgásérzékelő által indítva az eseményt, ha csak több nap után érzékeli a tulajdonos hogy kirabolták.
A két rendszer integrálni kellene.

Senkifia 2010.12.13. 20:57:39

@manager2008: Kutya is megvéd,csak tanítani kell. Tény,hogy az okkal-ok nélkül kerítést szétrágó ebet könnyen hatástalanítják. Rendőr rokon kollégájának a német juhásza mellett betörtek a házba, összepakolták a cuccot. Mikor gazdi hazament, talált két faszit a hálószobában a szekrény tetején, szobormereven ültek 4 órája(gazdi dolgozni volt),kutya meg ült a szekrény előtt, a homlokára húzott ínnyel,akkora fogakkal,mint a hüvelykujjam. A vendégek meg már zöldből váltottak lilára,és ki volt guvadva a szemük,és meg se mertek moccani,mert ha csak pislogtak, a kutya döntötte fel a szekrényt.. Az a helyzet,hogy ha kutya beengedi a betörőt,illetve hagyja,hogy legalább a kerítésen már befele másszon,mikor előjön,akkor már nagyon kétesélyes a dolog. Sőt,ha van ,mondjuk két 45-50 kg-os roti,vagy német juhász kan,akik összedolgoznak, akkor a kerítésen belül a 90-100kgs embernek is nagyon kevés esélye van bármiféle szerszám elővételére,vagy lefújásra ...
De azért ha van kamera is a házon,az nagyon lenyomja a betörési statisztikát. Már a riasztó is elég riasztó. Mert ugye nem tudhatja az illető,hogy nem e olyan a riasztó, ami be van kötve egy cégnél, és amikor beriaszt,3 perc múlva jönnek az izmos gyerekek, és félholtra verik, netán :)
Halmozni kell a védelmet, és csökken az elkövetés esély.

manager2008 2010.12.13. 21:49:05

@Senkifia: Nálam van riasztó, távfelügyelet, és hosszú ideig volt két dobermann is.
A jogszabályok nem nagyon támogatják viszont azt, ha a betörő harcost bántják a kutyusok.
Volt pár évig egy közép-ázsiai juhász kutyám is, hát az a legjobb kutya a világon .
Vele is az a baj, hogy nem is nagyon riogatja a harcosokat hanem egyszerűen elfogyasztja minden különösebb felhajtás nélkül. Marad belőle a gumi cipőtalp.
Ez is kicsit húzós. Ez a kutya a dobermannokat is megette volna lazán.
Már másfél éve elpusztult de most sem mer bejönni senki a vidéki házamba, egyszerűen a félelem beégett az agyukba.

De ha lefújják akkor nem ér egyik kutya sem semmit.
Akkor hatékony a kutya ha ott vagyok mellette, mert akkor nincs fújkálás.
Ezért éjszaka behoztam az előtérbe, ha nagyon ugatott kimentünk együtt - ilyenkor volt móka , kacagás..
A kamerák viszont kitűnően megmutatják hogy érdemes e kimenni vagy csak egy másik kutya rohangál a kertben ...
De minden házat nagyon drága erőddé változtatni, rendszereket kellene felépíteni egy adott terület védelmére.

lionking 2010.12.13. 21:49:22

Mint kutya tulajdonos, meg mint kamera szerelő is mondanám hogy...
A kutya: sajna nem sokat ér, kevés az olyan jól képzett-képezhető!! eb, amelyet meg lehet tanítani arra, hogy ne robogjon egyből a kerítéshez, ahol könnyedén lefújják lelövik, akármi.
Ha valahová be óhajtanak hatolni, ott nem számít a kutya, még több sem. Sőt volt olyan eset, ahol az összes szomszéd összes kutyája el volt altatva. Csak a jó közérzet és a csend végett.
A másik hogy a kamera NEM véd meg semmit és senkit, főleg nem, ha nincs 24 órában állandóan felügyelve nézve és rögzítve.
Ez a különbség a térfigyelő és a saját célú kamerák között (is)
Ha valaki kamerával védené meg a házát az rossz lóra tesz, max azt fogja látni, és ahogy elébb írta valaki okosan, UTÓLAG, hogy 2-3 szimpátikus alak sísapkában és thermokabátban behatol aztán meg elfut.Ház védelmére riasztó kell meg távfelügyelet.
Ha ezen felül van kamera is, az nem baj. de betörőt az akkor sem fog fogni.
A térfigyelő kameráknak meg van a maga értelme, mivel -elvileg - állandó figyelésben és rögzítésben vannak, persze itt is motivál a pénz. Mert az nagyon szép, hogy pályázunk, nyerünk, kiépíttetünk, aztán egy pár hónap múlva már nincs pénz az üzemeltetésre, mivel nincs pénz, hogy 3 műszakban minima 2-3 ember nézze, arra sincs, hogy a szükséges karbantartásokat el tudja végeztetni a tulajdonos, többnyire önkormányzat. Arra már nix pályázati pénz.
Pesten jobb a helyzet, de ott kissé elferdült a világ.
Meg is kérdezném az itt fellelhető esetleg jogvégzett olvasókat, hogy mi alapján van az, hogy a "köztéri figyelő kamera képe alapján megbüntetjük tilosban parkolásért, piros lámpán áthajtásért, stb" szöveggel érkeznek remek büntis levélkék az autósokhoz.
Nekem itt van egy pici problémám az elvekkel (nem a joggal) ezért is kérdezem.Egy alapvetően közbiztonsági céllal és feladattal telepített rendszer felvételeit a rendőrség arra használja, hogy a helyszin ismerete nélkül, a távolból bírságoljon autósokat, nekem ez nem kicsit sántít.
Arról a tényről nem is szólva, hogy nem ezért hozták létre a rendszert.
Arról meg végképp nem szólva, hogy diszkriminatív, mert gyalogosokat nem büntetnek ez alapján :))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.12.13. 22:12:16

A kamera önmagában szart sem ér! Ahhoz kell még operátor, valamint riasztható járőr.
süti beállítások módosítása